کاهش وزن ناگهانی در سگها معمولا نشانگر وجود یک بیماری جدی است و باید به دامپزشک گزارش داده شود . کاهش وزن هنگامی اتفاق می افتد که حیوان بیش از کالری دریافتی کالری بسوزاند . این حالت ممکن است بر اثر انگل ها ، مشکلات دهان و دندان و بیماری های داخلی به وجود بیاید . کاهش ناگهانی بیش از % 10 وزن حیوان عاملی نگران کننده است و باید پیگیری شود .
1 - دیابت
دیابت بر اثر کمبود انسولین و یا عدم توان بدن برای جذب قند ها از خون به وجود می آید . دیابت باعث افزایش اشتهای حیوان می شود ولی با وجود اینکه میزان خوردن غذا بالا می رود وزن پت به طور ناگهانی کاهش می یابد .
سگهای میانسال و سالخورده بیشتر در معرض ابتلا به بیماری دیابت قرار دارند ولی این بیماری به صورت ژنتیکی نیز وجود دارد .
2 - کرم کدو
سگهایی که دارای انگل هستند به سرعت کاهش وزن پیدا می کنند . کرم های کدو در روده سگ زندگی کرده و از مواد غذایی خورده شده توسط حیوان تغذیه می کنند . پس از مدتی مواد غذایی لازم به بدن سگ نمی رسد و وزن حیوان کاهش می یابد .
3 - بیماری های کبدی
کبد وظیفه تولید مواد قندی و کربوهیدرات های مورد نیاز بدن را به عهده دارد . در صورتی که سگ مبتلا به بیماری های کبدی باشد ، کبد نمی تواند این مواد را تولید کند و بدن مجبور به استفاده از ذخایر چربی می شود و در نتیجه وزن کاهش می یابد .
سگ در صورت مبتلا بودن به بیماری های کبدی نشانه های دیگری نیز مانند ادرار بیش از حد طبیعی ، درد در ناحیه شکم ، مدفوع کمرنگ و ادرار مایل به نارنجی از خود نشان می دهد .
تغییر در رژیم غذایی برای درمان بیماری های کبدی نقش موثری را ایفا می کند . در صورتی که بیماری در اثر خورده شدن نوعی ماده سمی توسط حیوان به وجود آمده باشد ماده مربوطه باید شناسایی شده و از محیط زندگی حیوان دور شود . دامپزشکان معمولا برای درمان این بیماری چند دارو نیز تجویز می کنند .
4 - بیماری آدیسون
به کم کاری غدد فوق کلیوی بیماری آدیسون گفته می شود . سگ مبتلا به این بیماری دچار کمبود هورمون استروئید شده و دچار اسهال ، استفراغ ، خستگی ، کاهش فشار خون و تب می شود . این بیماری موجب کاهش وزن نیز خواهد شد .
5 - مشکلات تیروئیدی
مشکلات تیروئیدی اغلب به عدم توازن هورمونی و در نتیجه افزایش متابولیسم بدن منجر می شوند که باعث کاهش وزن خواهد شد . مشکلات تیروئیدی قابل درمان هستند .
6 - زخم های دهانی
در صورتی که سگی دارای زخم های دهانی باشد غذا خوردن برایش مشکل و دردناک شده و به همین دلیل از خوردن اجتناب می کند . دامپزشک به هنگام معاینه دهان سگ می تواند زخم های دهان و یا گلوی حیوان بیابد .
7 - مشکلات دندان
اگر سگ شما دارای مشکلات دندان باشد نیز از خوردن خودداری می کند . دامپزشک معمولا برای درمان این مشکلات آنتی بیوتیک تجویز کرده و یا در صورت لزوم دندان خراب را از دهان خارج می کند .
8 - حاملگی
سگهای باردار در مرحله اول حاملگی به علت داشتن حالت تهوع از خوردن غذا دست می کشند و در نتیجه وزن آنها به سرعت کاهش می یابد . این حالت خطرناک نیست و سگ پس از مدتی وزن طبیعی خود را باز می یابد .
کاهش وزن ناگهانی معمولا حالت های دیگری مانند ضعف عضله های بدن ، ریزش مو ، خشکی پوست ، اسهال ، تهوع ، خستگی و افسردگی را به همراه دارد . کاهش وزن ممکن است بر اثر کاهش اشتهای ناشی از استرس نیز رخ دهد .
دیگر علت های کاهش وزن بیماری های عصبی و عضلانی ، سوءهاضمه ، سرطان و بیماری های قلبی هستند .
درمان همیشه با توجه به علت کاهش وزن انجام می شود . گاهی اوقات رژیم غذایی مکمل نیز تجویز می شود .
علایم و نشانه ها- کاهش وزن
- از دست دادن حالت بدن
- از دست دادن توده های عضلانی
- پوشش موی ضعیف
- اسهال
- استفراغ
- به سختی بلعیدن
- خوردن مدفوع خود
تشخیص
تایید کاهش وزن لازم است..هنگامی که کاهش وزن تایید شد،یک شرح حال کامل و معاینه فیزیکی،علاوه بر تست ها و آزمایشات مناسب برای تشخیص علت کاهش وزن لازم است.
این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آزمایش مدفوع
- شمارش کامل خون (cbc)
- مشخصات بیوشیمی
- تجزیه ادرار
- اشعه x برای قفسه سینه و شکم
درمان:
درمان در این موارد معمولا سرپایی بوده و به طور معمول به شرح زیر است:
- رژیم غذایی مناسب با کالری کافی
- به زور خوراندن غذا
- استفاده از اشتها آور ها
- مصرف مکمل ا و ویتامین ها برای بیماران دچار سوء تغذیه
- فرهم کردن محیط آرام و راحت و بدون استرس برای سگ،به ویژه هنگام غذا خوردن او
- یک برنامه ورزشی مناسب
مراقبت در منزل
سعی کنید طبق برنامه ی داده شده توسط دامپزشک پیش بروید.فراموش نکنید هر چند وقت یکبار وزن سگتان را بررسی کنید و در صورت مشاهده ی هر گونه تغییر به دامپزشم مراجعه کنید.